АФЕРА ПОРОШОКІНА: контроль над САП в обмін на транш МВФ

Президент Петро Порошенко вирішив намахати МВФ, підставити нардепів та їх руками передати Шокіну контроль над Антикорупційною прокуратурою.

Це написано між рядками його законопроекту N4055, що вносить зміни до закону "Про прокуратуру" у частині призначення керівника і заступників Спеціалізованої антикорупційної прокурори (САП).

У проекті закону Гарант прямо гарантує своєму генпрокуророві – нині Шокіну – повний контроль як над чинним (може безперешкодно звільнити), так і над майбутнім (може обрати свого) керівником САП.

Правки дозволяють генпрокурору на власний розсуд відхиляти два рази поспількандидатів на посаду антикорупційного прокурора, поданого конкурсною комісію.

Більше того: у разі ухвалення законопроекту Порошенка, звільнити чинного антикорупційного прокурора Назара Холодницького, обраного керувати Антикорупційною прокуратурою на п'ятирічний термін, можна буде достроково і без зайвих проблем.

Схема витончена та втілити її доволі легко (впорається навіть Шокін).

За чинним законом, Холодницький має працювати 5 років поспіль. Звільнити його може тільки генпрокурор за поданням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. До її складу входять 11 членів, з яких щонайменше семеро – добре контрольовані особи: 5 прокурорів місцевих прокуратур і двоє вчених з профільних навчальних закладів.

Тут варто згадати відому цифру – 0 – рівно стільки зовнішніх кандидатів змогли пробитисяна посади 154 керівників місцевих прокуратур.

У когось виникають сумніви, що новообрані "орли Шокіна" будуть діяти неупереджено, самостійно, прозоро, оцінюючи роботу Холодницького? Вони зметуть керівника САП з посади перш, ніж дослухають до кінця усне розпорядження свого патрона.

І така розстановка сил збережеться за будь-якого генпрокурора, який завжди є креатурою президента.

Завдяки можливості двічі відхиляти кандидатів, запропонованих конкурсною комісією, генпрокурор отримує карт-бланш і зможе самостійно призначити заздалегідь узгоджену кандидатуру – фаворита президента.

Фактично, у своєму проекті закону Порошенко прописав гарантії призначення комфортного для себе керівника САП і навіть – членів його команди. У разі ухвалення президентського закону, дострокове звільнення Холодницького – лише питання часу і нової кандидатури.

Але головна "афера Порошенка" в іншому.

Президент зареєстрував свої зміни до закону з "метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду". Так написано прямо в назві законопроекту.

Але президент не сказав депутатам головного. Що вимоги МВФ полягали геть в іншому, та і навряд чи сам МВФ бачив і погоджував текст того, що завтра буде голосуватися "на його вимогу".

Довести це дуже просто. Сторінка 72 Звіту Фонду про прогрес України містить два пункти стосовно САП.

Ось вони:

 



- Конкурсна комісія подає одного кандидата на кожну з трьох позицій (голова і два заступники) генеральному прокуророві.

- В закон "Про прокуратуру" не може бути внесено жодних інших законодавчих змін, що стосуються процедури вибору керівника Антикорупційної прокуратури та його заступників, інших антикорупційних прокурорів та співробітників, окрім як змін, зазначених вище, без погодження з МВФ.

- – -

Проблема не в тому, що Україна може не отримати черговий транш. Біда в тому, що Україна може не отримати незалежні антикорупційні органи – САП і НАБУ – останню надію зневірених громадян у справедливе покарання корупціонерів.

                                                                                                          Віталій Шабулін

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМСтаттіАФЕРА ПОРОШОКІНА: контроль над САП в обмін на транш МВФ
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів