ЗВИЧКА ДО БЕЗЗАКОННЯ

    Або як нова патрульна поліція та суддя Сихівського райсуду Львова зробили з абсолютно тверезого водія адмінправопорушника.

 

   Ніякого ДАІ в кущах, яке масово фальшувало протоколи і штрафувало водіїв за «п’янку», вже нема. Суди, які за цими протоколами виносили  незаконні рішення, загалом оновлено в рамках судової реформи. Однак, виїжджаючи на дорогу абсолютно тверезими, ви, як і раніше, в підсумку можете позбутися водійських прав через керування автомобілем в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Історія, у яку  потрапив львів’янин Богдан Дикало, яскраве тому підтвердження.

 

 

                                                                                       Чому дії поліцейських схожі на шахрайство

 

 - Мій автомобіль марки «Citroen Xsara» працівники поліції зупинили 1 жовтня о пів на четверту ранку  на вул. Зубрівській, що в  Сихівському районі  Львова. – розповідає Богдан Дикало. – Перевірили документи, ретельно оглянули багажник та салон. При цьому допитувались, звідки я їду (хоча бачили з якого двору я виїхав), де працюю. Опісля патрульний поліцейський (в подальшому вияснилось, що це був старший лейтенант поліції Віталій Муха – заступник командира роти №3 батальйону №3 управління патрульної поліції у Львівській області) почав світити мені ліхтариком  в очі. Я зрозумів до чого йдеться. І почав пояснювати, що маю поганий зір та ношу контактні лінзи. Що іноді, особливо коли багато їзджу за кермом, очі швидко втомлюються та мають непривабливий вигляд. Запропонував навіть зняти перед ними одну лінзу…

   - Однак у відповідь почув: «Ти мені не подобаєшся, їдемо на освідчення  в лікарню».- продовжує Богдан. – Я їм кажу, що раніше працівники поліції через мої очі вже три рази возили мене на експертизу. Сподівалися, що я зізнаюся в тому, що щось вживав та почну з ними «вирішувати питання». Але кожного разу перед лікарнею відпускали. Кажу, що і з вами буде така сама ситуація. Навіщо тоді тягати мене по лікарнях о пів на четверту ранку? В мене дружина, двоє дітей, мені потрібно додому. Забезпечте мені огляд на стан сп’яніння на місці. Після цього вони зупиняють двох понятих. Я тоді заявив: ось стоять сторонні люди, поясніть перед ними, на яких  підставах ви хочете мене везти в медзаклад. Поліцейські нічого не відповіли. Лише кілька разів задавали мені одне й те саме питання: чи я відмовляюсь від огляду. Після цього в понятих взяли пояснення й відпустили.  А мене посадили в поліцейський  автомобіль, щоб скласти протокол та повідомити про   вилучення посвідчення водія.

    А ось як цей дуже  важливий момент зафіксовано на відеозаписах з нагрудних камер працівників патрульної поліції.

    Із заяви адвоката Богдана Дикало Тараса Яцуляка (про закриття провадження у справі  у зв’язку з відсутністю в діях особи складу адміністративного правопорушення:

   «Як вбачається з Відеозапису (файл 1843) о 04 год. 01 хв. 52 сек. водій Дикало Б. Р. вказує (пряма мова) «Ніяких експрес тестів немає, ще щось» на що поліцейський йому ніяк не внятно не відповідає а продовжує складати Протокол, при чому без присутності свідків. О 04. год. 04 хв. 00 сек. поліцейський зачитує права, які надані громаяднинм ст. 63 Конституції України та порядок і строки розгяду справи в суді, однак не зазначє жодних вимог спеціального законодавства та не попереджає особу про наслідки відмови від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп’яніння. Натомість, о 04 год. 05 хв. 53 сек. поліцейський повідомляє водія Дикало Б. Р. про те, що в нього вилучаються водійські права, на що водій  Дикало Б. Р. прямо робить зауваження «А чому ви одразу не кзали, що будете вилучати в мене права?» через деякий час після словесної перепалки водій Дикало Б. Р. прямо гворить «Їдем х..н з ним, їдем в ту лікарю», однак поліцейський відмовляється вже це робити, вказуючи, що він «склав протокол» (04 год. 06 хв. 00 сек. на Відеозаписі). Усі вказані події відбувались без свідків».

    В заяві увага акцентується на тому,  що відеозапис є фактично єдиним доказом у справі. Та що з даного запису неможливо зробити висновку, що громадянин Дикало Б.Р. саме відмовлявся проходити огляд на стан сп’яніння. Також з вказаного відеозапису не видно, що в нього є такі  ознаки наркотичного сп’яніння, як почервоніння обличчя та сповільнена мова (саме ці ознаки «на ряду» з звуженими зіницями, що не реагують на світло, були зафіксовані  правоохоронцями). 

   А тепер дуже стисло про власні враження віл перегляду відеозапису.   Богдан «там» абсолютно виглядає  тверезим,  чітко та впевнено відповідає на всі питання. Дії поліцейських, які «докопались» до  звужених зіниць та які при цьому (з огляду на «патрульний» досвід) не могли не знати, що при  носінні контактних лінз це звична річ, схожі на  шахрайство. Тим більше, що  у подальшому (перед тим, як складати протокол) вони не пояснили водію, що у випадку відмови пройти огляд у нього будуть забрані права. А  опісля - не зазначили у протоколі, що гр. Дикало Б.Р., коли йому було повідомлено про вилучення посвідчення водія,  погодився пройти огляд в лікарні.

 

                                                                                      Відеодокази об’ємом близько години суддя «оглянув» за 15 хвилин...

 

   В Сихівському райсуді дана справа (про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП) потрапила на розгляд до судді Ігоря Рудакова.

    19 жовтня відбулося судове засідання, під час якого  захисник Богдана заявив клопотання про відкладення: щоб ознайомитися з матеріалами справи, переглянути відеозапис з нагрудних камер працівників поліції.

    - Суддя погодився та призначив засідання на 9 листопада – на 9.30. - розповідає Богдан. – Я та захисник до приміщення суду прибули о 9.20. Однак з’ясувалося, що суддя Рудаков справу вже розглянув та постановив визнати мене винним. Відповідно - накласти стягнення у вигляді штрафу у розмірі 10,2 тис. грн. та позбавити права керування транспортними засобами на строк один рік.

    - Опісля від помічника судді ми дізналися, що судове засідання  було призначено на 9.00. І що наша справа слухалась  в межах 15 хвилин – продовжує Богдан. – Тобто виходило, що ми запізнилися… Однак навіть за цієї обставини, о 9.20, коли ми прибули до суду, засідання мало б ще продовжуватися. Оскільки суддя Ігор Рудаков у цей час повинен був ще тільки переглядати відеозаписи з нагрудних камер працівників патрульної поліції, враховуючи, що загальний об’єм відео складає близько години. Про що це свідчить? Відеозапис, що є найбільш вагомим доказом у справі, суддя не оглядав взагалі або оглядав поверхово. А якби переглянув, то побачив би, що я не відмовлявся їхати на огляд. Та повторив це поліцейському три рази. А той заявив, що вже складає протокол.

    Взяти коментар в судді Ігоря Рудакова – щодо того, чому судове засідання, призначена  на 9.30, у підсумку почалося на пів години раніше, яким чином відеозаписи об’ємом близько години були ним переглянуті за 15 хвилин, мені не  вдалося через його відпуску.

     Отож, в Сихівському райсуді я поспілкувався на дану тему лише з суддею-спікером – Назарієм Дулебко. Втім дана бесіда нічого не прояснила. Суддя-спікер, зокрема, повідомив, що може лише підтвердити, що «така постанова» суддею Рудаковим була винесена... Натомість, попри моє запитання,   нічого не розповів про інші подібні випадки в Сихівському райсуді, про наявність інших скарг на суддю Рудакова, пов’язаних з неналежним розглядом справ про адміністративні правопорушення.

  Довелося звертатися до матеріалів  у відкритих джерелах.

 

                                                                                    Як суддя Рудаков відпустив на поруки водія, якого двічі за вечір зупиняли п’яним

 

   Найбільш скандальна справа про адмінправопорушення, у якій «засвітився» суддя Ігор Рудаков, була ним розглянута 4 жовтня 2017 року. Йдеться про розгляд матеріалів відносно водія Степана Панчука, якого поліцейські у Львові двічі за вечір зупиняли п’яним. При цьому у справі фігурував результат  експрес-алкотесту, зроблений на приладі Драгер, який засвідчив 1.53 проміле. Це перевищувало норму майже у 8 разів.

    Однак суддя вирішив закрити провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності Степана Панчука. Йому вдалося уникнути штрафу в 10,2 тис. грн, а також суд не вилучив на рік у порушника водійське посвідчення. Натомість віддав його на поруки громадської організації, членом якої він є: волонтерської групи «Всеукраїнського союзу ветеранів АТО».

 «Чоловіка два рази за вечір зупиняли п’яним за кермом? До суду надійшли дві різні адмінсправи. Стаття 130-а ч. 1. В даному випадку враховувалися всі обставини. І самого правопорушення, і особа, яка порушила. Це, начебто, ветеран МВД. Тобто пенсіонер і ветеран. Він прослужив усе життя державі. Окрім того, він займав ще й активну громадську позицію. За нього клопотала громада», — так пояснив своє рішення суддя Ігор Рудаков в коментарі  ZAXID.NET... (https://zaxid.net/suddya_poyasniv_chomu_vidpustiv_na_por).

 

   Скарга на постанову судді Рудакова І.П. у справі про притягнення до адміністративної відповідальності Богдана Дикало найближчим часом буде розглянута в Алеліційному суді Львівської області.    

 

                                                                                             Віктор Корнієнко

                                                    Член Національної спілки журналістів України

 

 

 

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів