Нова процедура примусового стягнення майна з боржників кредиторами

Розширено перелік документів, на яких нотаріуси роблять виконавчі написи для стягнення заборгованості. Зокрема, останні з’являться на іпотечних і кредитних договорах.

Кабмін прийняв постанову «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості проводиться в безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» від 26.11.2014 №662. Відтепер безспірний порядок стягнення заборгованості поширюється на іпотечні й кредитні договори, а також на аграрні розписки.

Цією постановою збільшено перелік документів, на яких нотаріуси роблять виконавчі написи для подальшого стягнення заборгованості в безспірному, примусовому порядку. Основним нововведенням є включення до цього переліку іпотечних договорів, а також окремим розділом — кредитних договорів.

До 26 листопада 2014 р. нотаріуси також здійснювали виконавчі написи на іпотечних договорах, виходячи із загального критерію, встановленого Порядком для нотаріальних договорів, проте спосіб стягнення часто був неефективним.

Основне питання, яке виникало при їх оскарженні, — це підтвердження факту безспірності вимог кредитора, на підставі яких був зроблений нотаріальний напис, а також обмеженість у термінах здійснення напису (1 рік). Зміни передбачають конкретний перелік документів, які необхідно подати нотаріусу для здійснення напису на іпотечному договорі: оригінал іпотечного договору; оригінал і копію договору, зобов’язання за яким забезпечені іпотекою; вимогу до боржника про погашення боргу; докази відправлення вимоги боржнику плюс довідки банку про ненадходження коштів.

Цікавим є включення до переліку документів, на яких може здійснюватися нотаріальний напис, кредитних договорів без умови про їх нотаріальне посвідчення. Це значно спростить процедуру стягнення кредитів з боржників порівняно з тривалою процедурою судового стягнення, підкреслив він. Для отримання виконавчого документа (напису) достатньо буде подати нотаріусові оригінал кредитного договору й виписку з рахунку боржника з позначкою банку про непогашення заборгованості.

Тому, можливо, таким чином Уряд хоче встановити чіткі правила здійснення нотаріусами написів для мотивації кредиторів обирати саме такий спосіб стягнення й не надавати пріоритету суду, як це відбувається сьогодні.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМКонсультаціїНова процедура примусового стягнення майна з боржників кредиторами
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів