Звільнення за прогул

 У разі якщо працівник протягом робочого дня перебував на території підприємства, але був відсутній на своєму робочому місці з поважних причин, то до нього необхідно застосовувати інше дисциплінарне стягнення, а не звільнення. Таким чином, прогул є дисциплінарним правопорушенням. Тому за такі дії згідно з ст.147 КЗпП України   до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

 1) догана;

 2) звільнення.

    У разі якщо Ви оспорюєте незаконне переведення Вас на іншу роботу або термін такого переведення ( у тому числі невихід у зв’язку із цим на нове місце роботи) не може бути підставою для звільнення з роботи за п.4 ст.40 КЗпП України.

Поважність причини має оціночне значення. Деякі причини Пленум Верховного Суду України визначає як неповажні, а саме: у  зв'язку  з  поміщенням  до медвитверезника,   самовільне   використання   без   погодження  з власником або уповноваженим ним органом  днів  відгулів,  чергової відпустки,   залишення   роботи  до  закінчення  строку  трудового договору чи строку,  який працівник зобов'язаний  пропрацювати  за призначенням  після  закінчення  вищого чи середнього спеціального учбового закладу.

   Поважною причиною, за судовою практикою, є догляд за новонародженою дитиною.Зверніть увагу, що відсутність працівника на роботі за станом здоров’я може підтверджуватися не тільки листком непрацездатності чи довідкою медичної установи, а й показаннями свідків чи іншими доказами.

   Неможливість приступити до виконання трудових обов’язків через ненадання робочого місця внаслідок того, що посада зайнята іншою особою, є поважною причиною відсутності працівника на роботі. Крім того, виконання працівником роботи, передбаченої трудовим договором, не на робочому місці, навіть без дозволу на це роботодавця, не є прогулом.

    Варто зазначити, що самовільне використання відпустки без погодження з власником є прогул. Використання відповідним чином погодженої  відпустки за відсутності наказу про її надання не може розцінюватися як прогул без поважної причини.

   При застосуванні дисциплінарного стягнення за прогул мають бути враховані строки, передбачені ст. 148 КЗпП України, згідно з якою дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Судова практика

Відсутність наказу на заяву про відпустку за резолюцією її керівника не може розцінюватися як прогул без поважних причин.

Позивач не міг виконувати обов'язок  у зв'язку з невидання йому безпосереднім керівником завдання, що не можна розцінювати як прогул без поважних причин.

Розірвання трудового договору проводиться за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМКонсультаціїЗвільнення за прогул
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів