Як вберегтися від укусу змії іщо робити , якщо вона вкусила

Коли потепліє, мешканці частіше відвідують ліси та місця відпочинку на узбережжі річок та ставів. Щоб не потрапити у халепу, варто пам’ятати і про тамтешніх мешканців – плазунів, зокрема – змій, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Відтак, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради інформує, як вберегтися і що робити найперше, якщо змія вкусила.

Карпати та Західний регіон України загалом не належить до територій з великим розмаїттям плазунів. У нас поширені лише чотири види змій – гадюка звичайна, вуж звичайний, мідянка та полоз лісовий, тоді як загалом по Україні – одинадцять видів. Небезпечна лише гадюка звичайна.

Для гадюки звичайної властивий темний колір, забарвлені смужки вздовж спини. Завдяки кольоровій гамі, змії малопомітні у довкіллі (серед листя, трави, чагарників тощо). Форма голови – округло-трикутна  з притупленим носовим кінчиком та виступаючими виличними кутами, в яких розташовані отруйні залози. Голова різко відмежована від тулуба. Тіло товсте, до заднього кінця різко звужується, переходить у хвіст.

Варто пам’ятати деякі особливості їх поведінки. Змія ніколи не нападає на людину першою. Якщо її випадково зачепити або наступити на неї, то вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози – згортається «калачиком», зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види сильно шиплять. Укус змії – акт самозахисту. При цьому зуби виступають вперед, і під час укусу проникають у тіло жертви. Укуси отруйних змій глибокі і болючі.

Симптоми отруєння. В ураженій ділянці тіла з’являється неспецифічний біль, відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розташованих поруч суглобах. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла, зокрема на кінцівку – руку, ногу. Порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні рухи вкорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів.  Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення. Через 20-40 хв. шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості.

Під час огляду потерпілого є почервоніння (гіперемія) з синюшним відтінком шкірних покривів, у місці укусу – чіткі дві ранки округлої форми, набряк тканин, їх ущільнення в місці укусу. Поступово знижується артеріальний тиск (гіпотонія), прискорюється частота серцевих скорочень (тахікардія), задуха, порушується функція нирок – припиняється виділення сечі (олігурія).

Крім негативного впливу токсину на центральну нервову систему та серцеву діяльність, мембранотоксична дія отрути спричиняє гостру ниркову недостатність, ураження клітин серцевого м’яза та печінки.

Важливого значення набуває явище сенсибілізації (алергічна дія), що може призвести до анафілактичного шоку. За таких обставин потерпілому необхідно негайно надати медичну допомогу.

Перша допомога. Негайно приступити до видалення отрути з рани. Ні в якому разі не можна відтерміновувати цю процедуру – інакше токсин пошириться по всьому організму. Відсмоктування отрути проводять за допомогою медичної банки, якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у порожнину скляного посуду уводять запалений фітіль, швидко обводять ним порожнину судини і прикріплюють до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки.

Отруту можна висмоктувати і ротом, але якщо немає патологічних змін у порожнині рота (карієс зубів, тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо). При цьому постійно спльовують відсмоктану рідину і промивають рот водою.

Припалювання ранки сірником, додаткові розрізи, вирізування ураженої ділянки шкіри – недопустимо, оскільки під час таких втручань токсин швидко поширюється і виникає загроза потрапляння в ранку хвороботворних бактерій.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради звертається до всіх мешканців міста із закликом бути обережними!

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМНовиниЯк вберегтися від укусу змії іщо робити , якщо вона вкусила
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів