"Справа рюкзаків": матеріали відкрито

«Справа рюкзаків»: матеріали відкрито, - НАБУ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили підозрюваних у розтраті коштів при закупівлі рюкзаків для потреб Міністерства внутрішніх справ України та їх захисників про завершення досудового розслідування. 4 квітня 2018 року їм відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

У вчиненні злочину, наслідком якого, за даними слідства, державному бюджету завдано збитків на суму 14,5 млн грн, підозрюють:

- колишнього заступника міністра внутрішніх справ України - керівника апарату — у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»);

- представника фірми-переможця, який, як вважають детективи Бюро, з використанням підроблених документів забезпечив участь у переговорній процедурі закупівлі та перемогу фіктивної фірми, а також організував пошиття рюкзаків низької якості для постачання їх МВС України, — у вчиненні злочинів, кваліфікованих за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.4 ст.358 КК України;

- приватну особу, яка, на думку слідства, підбурила заступника міністра внутрішніх справ України - керівника апарату організувати проведення переговорної процедури у такий спосіб, щоб переможцем була визначена фірма його товариша, — у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

За даними слідства, 2015 року підозрювані організували закупівлю рюкзаків для МВС України без нагальної потреби за ціною, яка була суттєво вищою за середньоринкову. Товар не був поставлений вчасно і не відповідав вимогам, встановленим МВС України, що підтверджено висновками судової товарознавчої експертизи.

Як встановили детективи НАБУ, фірма-переможець торгів, яка мала поставити за умовами закупівлі 5 тисяч рюкзаків навесні 2015 року, у 2014 році жодної господарської діяльності не здійснювала, не мала ані відповідного обладнання, ані працівників. В подальшому, кошти, що надходили на її рахунки від МВС України, були конвертовані в готівку через низку фіктивних підприємств.

Розслідування зазначених фактів детективи Національного бюро здійснювали з березня 2016 року. 

У жовтні 2017 року трьох згаданих осіб було затримано та повідомлено їм про підозру у розтраті бюджетних коштів.

Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду.

Зазначимо також, що стосовно ще чотирьох осіб, викритих в організації корупційної схеми, вже є остаточні рішення суду за результатами розгляду справ по суті — епізоди за їхньої участі були виділені в окремі кримінальні провадження, розслідування в яких завершено.

Зокрема, слідство встановило, що директор фірми-переможця торгів, громадянин К., за грошову винагороду в розмірі 3 000 грн погодився стати формальним її керівником та передав всі документи щодо цієї компанії особам, які організували так званий «конвертаційний центр» для прикриття незаконної діяльності. В подальшому від імені директора фірми-переможця працівником «конвертаційного» центру було підроблено документи, які були використані для участі в тендері із закупівлі рюкзаків.

Громадянину К. та ще двом особам було повідомлено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України («Фіктивне підприємництво»). Ухвалами Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська у грудні 2016 року директора фірми-переможця торгів та інших осіб, було визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.205 КК України, та звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Працівнику «конвертаційного центру» громадянину І., який здійснив підроблення документів було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.358 КК України («Підроблення документів»). Враховуючи щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину між прокурором САП та громадянином І. було укладено угоду про визнання винуватості. У грудні 2017 року вироком Московського районного суду м. Харкова громадянина І. визнано винним у вчиненні вказаного злочину, призначено покарання у вигляді 1 року позбавлення волі та на підставі ст.75 КК України звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМНовини"Справа рюкзаків": матеріали відкрито
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів