Мінфін відкрило ще одну базу даних в сфері публічних фінансів

Міністерство фінансів презентувало ще одну відкриту базу даних в сфері публічних фінансів – портал реєстру проектів МФО, API до нього та аналітичний інструмент для бюджетних показників BOOST.

Як нагадала Міністр фінансів Оксана Маркарова, вже чотири роки у вересні Мінфін відкриває нові дані про публічні кошти: спочатку це були трансакції Державної казначейської служби, потім – звіти, договори і акти розпорядників бюджетних коштів, потім бюджет всіх рівнів для громадян, тепер – проекти з МФО і попереду у Мінфіна великі плани розвитку цього процесу, тому що відкриття даних про бюджет не тільки просуває Україну вгору в різноманітних рейтингах, а й дає можливість аналізувати ефективність використання коштів, а отже – можливість її підвищити.

Портал реєстру проектів МФО - це офіційний державний портал із реєстром проектів соціального і економічного розвитку України, які реалізуються із залученням коштів міжнародних фінансових організацій. Поки що він працює у тестовому режимі, але на ньому вже оприлюднена інформація про 121 проект, який реалізується із залученням коштів міжнародних фінансових організацій, є статистика для розуміння динаміки використання коштів по роках та структури фінансування проектів за галуззю, за кредиторами та за відповідальними виконавцями. Інформація буде регулярно доповнюватися та оновлюватися.

ʺСпівпраця з МФО є одним із пріоритетних напрямків роботи Міністерства фінансів. Упевнений, що інформація в реєстрі слугуватиме додатковим джерелом комунікації того, що робить Мінфін в цьому напрямку. Спільними зусиллями нам вдасться підвищити ефективність використання коштів позик міжнародних фінансових організацій, залучених для реалізації інвестиційних проектів в Україні, що істотно сприятиме розвитку економіки в цілому та подальшій модернізації пріоритетних галузейʺ, - сказав заступник Міністра фінансів Юрій Гелетій.

На порталі можна знайти інформацію про проекти впродовж усіх років співробітництва України з МФО: вже реалізовані, ті, що реалізуються зараз та плануються до реалізації за рахунок коштів позик міжнародних фінансових організацій. На стадії реалізації зараз перебуває 36 проектів загальним обсягом фінансування 5 млрд євро та 2 млрд доларів США. Ці проекти впроваджуються у фінансовій, освітній та соціальній сферах, в енергетичній та транспортній галузі, сфері комунальних послуг. В державний сектор залучені кошти для реалізації інвестиційних проектів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Кредитної установ для відбудови, Північної екологічної фінансової корпорація, Фонду чистих технологій та Європейського співтовариства атомної енергії.

Заступник Міністра Юрій Джигир розповів, як виник і чим відзначається у виконанні Мінфіну аналітичний інструмент BOOST на порталі Open Budget, який також був презентований 19 вересня. Це інструмент аналізу бюджетних показників, розроблений на основі методології Світового банку, для сприяння ефективному використанню бюджетних коштів, поліпшенню процесів прийняття рішень, прозорості та підзвітності. Ініціатива BOOST започаткована у 2010 році і в даний час розгорнута приблизно в 40 країнах світу.

ʺСьогодні Мінфін відкрив для загального користування інструмент, який раніше не був доступний не лише громадськості та міжнародній спільноті, але навіть і самим урядовцям. Потенціал до роботи з бюджетними даними є справді безпрецедентним. BOOST допомагає вам самостійно формувати будь-які таблиці з бюджетних даних на свій смак. Ви вирішуєте, які бюджети вас цікавлять, які види змінних, які періоди - і отримуєте відповідну таблицю, з якою можете далі працювати. Бюджетний аналіз за допомогою ВOOST дозволяє здійснювати глибоку аналітику бюджетної політики, аналізувати тренди в розрізі категорій бюджетів, а не лише заходи окремі проблеми певних громад чи організацій. Йдеться про аналіз абсолютно всіх частин бюджету - доходів, витрат, фінансування та кредитування. Не виключено, що ми можемо виявитися першою в світі країною, яка має і використовує такий інструмент. Те, що ми серед лідерів – однозначноʺ, - сказав він.

Довідково

Єдиний веб-портал використання публічних коштів (spending.gov.ua) є найбільшою відкритою базою даних з публічних фінансів України. Портал розроблено на виконання вимоги Закону України ʺПро відкритість використання публічних коштівʺ. Портал забезпечує доступ до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб'єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Бюджет для громадян (Open Budget - https://openbudget.gov.ua/) - це відритий модуль Інформаційно-аналітичної системи ʺПрозорий бюджетʺ, призначений для інформування широкого кола громадськості в доступній формі про основні цілі, завдання та пріоритетні напрями бюджетної політики, обґрунтування бюджетних витрат та обсягів доходів, планові та досягнуті результати використання бюджетних коштів, що забезпечує прозорість бюджетів державного та місцевого рівнів.

BOOST - це інструмент аналізу бюджетних показників, розроблений на основі методології Світового банку, для сприяння ефективному використанню бюджетних коштів, поліпшенню процесів прийняття рішень, прозорості та підзвітності. Ініціатива BOOST започаткована у 2010 році і в даний час розгорнута приблизно в 40 країнах світу.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМНовиниМінфін відкрило ще одну базу даних в сфері публічних фінансів
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів