За незаконне збагачення чиновників хочуть притягати до кримінальної відповідальність

Кабінет Міністрів України ухвалив низку антикорупційних законопроектів, що запроваджують невідворотність покарання високопосадовців за корупційні злочини.

Про це повідомляють в Центрі протидії корупції.

Зокрема, один із проектів закону передбачає створення в Україні спеціального органу – Національного Антикорупційного Бюро. У новій установі боротимуться з корупцією виключно серед високопосадовці та притягатимуть до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

 «Відтепер кожен чиновник, який їздить на Мазераті з офіційною зарплатою в 6 тисяч гривень буде змушений відповісти, звідки в нього такі статки, – розповідає Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – І не можна буде більше ховатися за багатих дружин, друзів та інших «благодійників», на яких зазвичай оформлювалися всі маєтки, машини та інше багатство. І якщо слідчий зможе довести, що підозрюваний кожен день користується дорогим автомобілем, то він відповідатиме перед судом та пояснюватиме, де він взяв гроші на нього».

До високопосадовців, які підпадатимуть під дію цієї норми, належать в першу чергу державні службовці І та ІІ рангу, тобто міністри та їх заступники, депутати, судді, прокурори, тощо.

«Надзвичайно важливою є норма про незаконне збагачення – відповідний склад злочину приводиться у відповідність до Конвенції ООН проти корупції. В чинному Кримінальному кодексі вже є стаття з такою назвою, але злочин виписаний таким чином, щоб ніколи не застосовуватися. За законопроектом же цей склад злочину дозволить притягати до відповідальності службовців, які володіють значним майном, що явно перевищує їхні законні доходи», – каже Дмитро Котляр, головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного пакету Реформ.

Прикметно, що з 2011 по 2014 роки Генеральна прокуратура України закінчила кримінальні провадження про корупційні правопорушення щодо 4 держслужбовців І та ІІ категорій.

Ще одним проектом, схваленим Кабмін, є нова редакція базового антикорупційного закону – «Про запобігання та протидію корупції».

Проект передбачає створення єдиної публічної електронної системи всіх майнових декларацій держслужбовців України. «У ній будуть як дані про доходи та витрати чиновників, так і відомості про володіння ними бізнесами чи членство у партіях та інших організаціях. Це означає, що після запровадження системи будь-який громадянин зможе перевірити, чи живе службовець на офіційно зароблене. У випадку помітних розбіжностей можна буде домогтись арешту корупціонера мінімум на два роки» – коментує проект закону  виконавчий директор Transparency International в Україні Олексій Хмара.

За словами эксперта, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення є ключовим інструментом по боротьбі з корупцією серед державних службовців у всьому цивілізованому світі.

У разі підтримки народними депутатами антикорупційної пропозиції урядовців, ще до перевиборів в Україні розпочнеться змістовна антикорупційна реформа, покликана побороти корупцію саме у вищих ешелонах влади.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМНовиниЗа незаконне збагачення чиновників хочуть притягати до кримінальної відповідальність
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів