"В ПРИСЯЖНІ НЕ ПОВИННІ ПОТРАПЛЯТИ АФЕРИСТИ"

   
   З головою Сихівського районного суду м.Львова Сергієм Лєсним ми вирішили поспілкуватися про діяльність суду присяжних. Однак розмова вийшла за межі запланованої теми: переключилась на справи про корупційні злочини.
 За останні два роки судді Сихівського райсуду винесли у таких справах  15 вироків - відносно 19 осіб.

Як діє суд присяжних «українського зразка»

- На думку частини експертів, політиків, суд присяжних наразі не є ні ефективним, ані популярним серед населення. Хоча така інституція існує в Україні вже шість років. Як би Ви це прокоментували?

- Вважаю, що це дещо помилкова думка, яка, вочевидь, не враховує значні відмінності українського варіанту суду присяжних від його класичної моделі.

Класична (англо-американська) модель журі присяжних, як відомо, не передбачає змішування ролі професійних і «народних суддів». Суди присяжних (в США, Англії, Канаді) приймають рішення про винуватість або невинуватість особи, тобто  вирішують питання факту. Тоді як  від професійного суді залежить тільки обрання відповідної міри покарання. Окрім цього, за даною моделлю суд присяжних має вельми широку компетенцію. Наприклад, у США, де присяжні за рік виносять 160 тис. вердиктів, суд присяжних може  розглядати  будь-яку цивільну або кримінальну справу за бажанням однієї зі сторін.

Відповідно до законодавства України, присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із професійним суддею. Тобто  на присяжних покладається функція дослідження доказів, визнання винуватості. Присяжні та професійні судді в складі суду є одним цілим.

У порядку кримінального судочинства «народні судді»  розглядають кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. При цьому має бути клопотання обвинуваченого про розгляд його справи судом присяжних, до складу  якого входять два професійних судді  і троє присяжних.

Зазначу також, що минулого року, коли був прийнятий новий ЦПК України, присяжні з’явилися у цивільному процесі. Колегія «тут» є дещо меншою: лише один суддя та двоє присяжних.

- За даними Державної судової адміністрації України, протягом минулого року суди присяжних розглянули всього 57 кримінальних проваджень, позаминулого – 51. Це, звісно,  дуже незначна кількість. Цікаво, скільки загалом кримінальних справ було розглянуто за участю присяжних в Сихівському райсуді?

- За весь період, відколи діє суд присяжних, таких справ було три. В одній з них рішення  скасовано апеляційною інстанцією.

Зупинюсь на справах, вироки у яких апеляційним судом Львівської області залишено в силі.

Ідеться про кримінальне провадження відносно Ігоря Баська – за п. 4 ч. 2 ст. 115 (вбивство з особливою жорстокістю), ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та кримінальне провадження відносно Олександра Міллєра – за п.п. 2, 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство малолітньої дитини, поєднане із зґвалтуванням) та ч. 4 с. 152 (зґвалтування малолітньої, що спричинило особливо тяжкі наслідки) КК України.

Стисло про суть цих справ. Непрацюючий Басько в присутності 6-річного сина з особливою жорстокістю вбив свою дружину, завдавши їй у різні частини тіла 17 ударів ножем. Злочин було скоєно в м. Комарно Городоцького району. Військовослужбовець-контрактник Міллер, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння,  зґвалтував, а потім задушив 13-ти річну Анну Каплюк, з якою познайомився на березі озера поблизу м. Броди.

Обидві ці справи судом присяжних було розглянуто під головуванням судді Лєсного С.Є. Згідно з вироками суду, і Баська і Міллєра було засуджено  за сукупністю злочинів – до 15 років позбавлення волі.

- А як щодо цивільних справ, розглянутих спільно з присяжними в Сихівському райсуді?

- Загалом за участю присяжних було розглянуто 32 цивільних справи. Ідеться про такі категорії: справи про усиновлення, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання недієздатною або поновлення її дієздатності, про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

«Уявіть суд у складі присяжної, неодноразово судимої за шахрайство...»

- Місцеві ЗМІ останнім часом неодноразово повідомляли про  катастрофічний  брак присяжних на Львівщині. Яка ситуація із присяжними в Вашому суді?

- Дефіциту присяжних в Сихівському райсуді  немає. Пов’язано це із збільшенням грошової винагороди «народним суддям», А також з тим, що в суди після цього «рвонуло» чимало непрацюючих осіб, які забажали здійснювати правосуддя. Тобто люди у такий спосіб вирішили працевлаштуватися…

Наразі в нас є 26 присяжних. Цього абсолютно достатньо.

- Як же оплачується робота присяжних?

- Сума винагороди розраховується від посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу. Приблизно за годину присяжний отримує 200 гривен.   Тобто якщо судове засідання  триває кілька годин поспіль, набігає досить непогана сума. Присяжним також відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові.

- Шестирічний досвід суду присяжних виявив велику кількість проблем, у їх числі – нерозуміння громадянами своєї  ролі  в процесі, недисциплінованість присяжних, небажання самих суддів обтяжувати свою роботу додатковими клопотами. Яку проблему виділили б Ви?

- На мою думку, передусім потрібно удосконалити процедуру відбору присяжних, причому на законодавчому рівні. Сьогодні за це питання відповідають місцеві ради: саме вони формують персональні списки присяжних та затверджують їх на своїх засіданнях. Територіальні управління Державної судової адміністрації України, в свою чергу, визначають необхідний їх кількісний склад.

Як все відбувається на  практиці? Приходить, наприклад, в міськраду молодий безробітний чоловік і заявляє, що хоче бути присяжним. При цьому подає кілька документів, зокрема, паспорт, ідентифікаційний код. Працівники міськради  не мають ні часу, ні бажання, ні необхідних навичків для того, аби вивчити (перевірити) кандидата у присяжні. Без будь-якої перевірки   дана особа потрапляє в список громадян, що дали згоду бути присяжними. Опісля  - відбувається формальне голосування за цей список (зауважу, що присяжні районним судам Львова призначаються ухвалою міськради). В результаті в суд з’являється «блатний пацан» - в шортах, кепці, «пальці веєром» і каже: «я тут, панове судді,  прийшов до вас попрацювати…».

Зазначу, що останнім часом у нас  траплялися випадки, коли в присяжні потрапляли раніше судимі особи,  а також громадяни,  які не раз  судилися в Сихівському райсуді.

Присяжною, зокрема стала, така собі громадянка О., яка неодноразово притягувалася до кримінальної відповідальності за шахрайство, була засуджена. До речі, її чоловік також був притягнутий до кримінальної відповідальності - за серію розбійних нападів та засуджений вироком Сихівського райсуду. Уявіть собі суд у складі присяжної, неодноразово судимої за шахрайство...

Інша присяжна -  громадянка  С. та її чоловік неодноразово брали та беруть участь в якості позивачів  по цивільних та адміністративних справах, а також скаржників по кримінальних провадженнях, що перебували (перебувають) в провадженні Сихівського райсуду.

Наразі (після моїх звернень до директора юридичного департаменту Львівської міськради) дані особи виключені зі списку присяжних Сихівського райсуду.

Жаргон хабарника: замість грошей вимазають «документи», «характеристики»         

- В останні два роки Львівщина  лідирує з поміж інших областей України за кількістю засуджених за корупційні злочини. При цьому винних у корупції здебільшого карають штрафами. Скільки вироків по корупційних злочинах за цей період було винесено Вашим судом? Та які саме посадовці опинилися у числі засуджених?

- За останні два роки Сихівський райсуд виніс у таких справах  15 вироків - відносно 19 осіб. За  одержання неправомірної вигоди (за ч. 3 ст. 368 КК України), зокрема, було засуджено колишнього сільського голову, спеціаліста-землевпорядника та двох депутатів Великоглібовицької сільської ради Премишлянського району, старшого слідчого в особливо важливих справах I відділення слідчого управління СБУ у Львівській області, начальника відділу адміністрування податків з фізичних осіб ДПІ у Галицькому районі м. Львова, за зловживання впливом (за ч .2 ст. 369-2 КК України) – заступника начальника Сихівського відділу поліції, старшого державного ревізора-інспектора Личаківської ОДПІ, головного державного ревізора-інспектора відділу якості аудиту управління аудиту ГУ ДФС у Львівській області.

- Чи є у цьому переліку посадовці, які за вчинення корупційних злочинів отримали реальне ув’язнення? 

- До 7,5 років позбавлення волі був засуджений старший слідчий в особливо важливих справах I відділення слідчого управління СБУ у Львівській області -  підполковник юстиції, який одержав неправомірну вигоду у розмірі 300 тис. грн. від посадовця,  стосовно якого  розслідував справу. Як зазначено у вироку,  «за вирішення питання щодо непритягнення останнього до кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого злочину». Поки що цей вирок не вступив в законну силу.

- І останнє запитання. З якими складнощами найчастіше доводиться стикатися суддям  при розгляді справ про корупційні злочини?

- Обвинувачені у таких справах – це, як правило, люди з доволі високим рівнем освіти. Частина з них мають юридичну освіту. Розбираються в методах і формах роботи правоохоронних органів. Отож про хабарі вони говорять в прихованій формі. «Принеси мені гроші» - не кажуть. Ідеться про «документи», «характеристики». На кшталт: «Принеси мені п’ять характеристик». Опісля на суді таку «конспірацію» вони усіляко намагаються використати на свою користь.

Доходить до смішного. По одній із справ за шахрайство був засуджений адвокат, який підробив рішення судді Галицького райсуду. У подальшому цей «документ» було використано для того, щоб уникнути конфіскації в дохід держави контрабандного майна.

Так ось, поміж фігурантів цієї справи був чоловік на прізвище Чип. При допиті одного із свідків прокурор  задає «по Чипу» запитання, почавши приблизно з такої преамбули: «Ну ось ви постійно називаєте прізвище Чип. Чипу треба видати. Чипу треба завезти. Чип розбереться з митницею…». На що свідок відповідає: «Який Чип? Ви що?.. То про дитячий мультфільм. Чіп і Дейл. Чіп і Дейл… ».

Потрібно враховувати також те, що  справи даної категорії складно  документувати. Чимало справ через недопрацювання правоохоронних органів в суд приходять абсолютно «сирими». Це при тому,що останнім часом з’явилась категорія адвокатів, що спеціалізуються на справах про корупційні злочини -  «спеціалістів з розбиття доказів».

Довідка "Правкому"

Лєсной Сергій Євгенович народився 1 жовтня 1953 року в м. Харкові. В 1976 році  закінчив з відзнакою юридичний факультет Львівського державного університету. З 1990 року працював суддею у Шевченківському районному суді Львова. З квітня 2003 року  очолював Сихівський районний суд м. Львова.

В 2003 році Сергію Лєсному було присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України».

25 вересня 2018 року Вища рада правосуддя відправила голову Сихівського районного суду Львова Сергія Лєсного у відставку у зв'язку з виходом на пенсію.

 

 

Віктор Корнієнко член Національної спілки журналістів України

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМСтатті"В ПРИСЯЖНІ НЕ ПОВИННІ ПОТРАПЛЯТИ АФЕРИСТИ"
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів