ЧИ Є НА ГАЛИЧИНІ "ПРОТЕЗНА" МАФІЯ?

   Схема, через яку на межі занепаду  опинився Львівський протезний завод, давно мала б  зацікавити не лише правоохоронні органи, але й керівництво Мінсоцполітики.

 

Насамперед з огляду на її очевидність та масштабність. Однак цього чомусь досі не сталось.

                                                  Зарплатні борги, звільнення працівників, безвихідь…

Торік на програму забезпечення людей з інвалідністю протезно-ортопедичними виробами із Держбюджету було виділено 1,6 млрд. грн. (вдвічі більше порівняно з 2015 роком). На цей рік – близько 1,63 млрд. грн.  Це  величезні кошти.

Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування за таких обсягів асигнувань, здавалося б, мало бути завалено замовленнями. Однак  сталося зовсім інше – замовлень  поменьшало, взагалі зупинився випуск інвалідних візків,  підприємство перейшло на триденний робочий тиждень, перестало виплачувати заробітну плату.  Станом на травень цього року загальна суму зарплатних боргів сягнула понад 10 млн грн.

Ця проблема тоді ж була винесена на загальнодержавний рівень. Зокрема, депутати Львівської міськради звернулися до Президента, ВРУ та Мінсоцполітики з проханням допомогти профінансувати підприємство. У  зверненні наголошувалося на тому, що держава з початку року не підписала договори на фінансування роботи підприємства. Відповідно, виплатити працівникам заробітну плату тут  просто не можуть.

Після цього  на Львівському протезному заводі помінявся керівник. Замість Богдана Паласюка, який майже чотири місяці виконував обов’язки директора, призначили Юрія Кульчицького. Відомо, що  перед цим він обіймав посаду першого заступника начальника державної екологічної інспекції у Львівській області.

Що змінилося з того часу? Зменшилась заборгованість із зарплати, яка  на цей  час становить майже 5 млн грн. Водночас через подальші проблеми із замовленнями та фінансуванням на заводі розпочався процес масового звільнення працівників: інженерів, конструкторів, слюсарів, контролерів, вантажників сторожів, прибиральниць. Відбувається це  згідно з наказом, виданого на підприємстві, від 29 жовтня 2018 року, «Про реорганізацію та скорочення чисельності».

Натомість працівники заводу, з якими вдалося поспілкуватися, розповіли, що нове керівництво мало чим відрізняється від старого. Підприємство і надалі  занепадає, у тому числі через дерибан. А  фінансування від держави, як  і раніше, перехоплюють приватні фірми.

                                                 Як «конкурували» протезний завод та «власна» приватна фірма

Зрозуміти  реалії, у яких опинився Львівський протезний завод, допомогло  не лише спілкування з його працівниками, але й  аудиторські звіти. Передусім  - Західного офісу Держаудислужби (про результати державного фінансового аудиту діяльності підприємства за період 01.01.2016 по 30.11.2017)   та Рахункової палати (щодо ефективності використання в 2017 році коштів держбюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними чи іншими засобами реабілітації).

Загальна картина вимальовується така, Практично всі протези, інвалідні візки, які отримують люди з особливими потребами, оплачуються державою. Донедавна відповідальним виконавцем за цією програмою був Фонд соціального захисту інвалідів. Йдеться про неприбуткову бюджетну установу, діяльність якої контролює Мінсоцполітики,  та з якою укладали договори як державні протезні підприємства, так і приватні. Чиновники Мінсоцполітики, до речі, у різних варіаціях заявляли, що державні та комерційні підприємства конкурують на ринку протезно-ортопедичних виробів, перебувають в рівних правах  і можуть розвивати власний маркетинг.

В реальності ж така конкуренція відбувається зовсім по-іншому  У  випадку з  Львівським протезним заводом вона більше схожа на масштабну корупційну схема.

Почнемо з найбільш показових фактів. Управління підприємством в  2016-2017 роках здійснювали  виконувачі обов’язків директора, з якими контракти не укладались. На думку аудиторів, це негативно вплинуло на ефективність управління діяльністю заводу, оскільки при укладенні контракту з керівником держпідприємства «визначається коло функціональних обов’язків керівника та відповідальність за невиконання чи неналежне виконання його обов’язків».

Спочатку в.о. директора упродовж року був Марат Мухаметов, опісля Сергій Суязов –  співвласник  ПП «Форвард-Орто». Ця фірма, за дивним збігом обставин, «дублювала» діяльність Львівського протезного заводу: спеціалізувалась на виготовленні інвалідних візків та протезно-ортопедичних виробів.

 

Подаємо дані від сайту opendatabot.ua.

ЛКЕПЗПІП
Повна назва: ЛЬВІВСЬКЕ КАЗЕННЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ЗАСОБІВ ПЕРЕСУВАННЯ І ПРОТЕЗУВАННЯ
Код: 03187714
Адреса: 79052, Львівська обл., місто Львів, Залізничний район, ВУЛИЦЯ РУДНЕНСЬКА, будинок 10
Директор: Кульчицький Юрій Ігорович
Стан: зареєстровано
Основний вид діяльності: 30.92 Виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок
Власники на 21.11.2018
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ , внесок — 7 534 000 грн, 100%
 
Історія змін компанії
 
Дата Було Стало
31.05.2018 змінився керівник Паласюк Богдан Євстахович Кульчицький Юрій Ігорович
13.02.2018 змінився керівник Суязов Сергій Олександрович Паласюк Богдан Євстахович
27.01.2017 змінився керівник Мухаметов Марат Решитович Суязов Сергій Олександрович
 
 
 
ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФОРВАРД-ОРТО" - 14053655 ...

Повна назва: ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФОРВАРД-ОРТО". Код: 14053655. Адреса: 81053, Львівська обл., Яворівський район, місто Новояворівськ, ...

ПП "ФОРВАРД-ОРТО"
Повна назва: ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФОРВАРД-ОРТО"
Код: 14053655
Адреса: 81053, Львівська обл., Яворівський район, місто Новояворівськ, ВУЛИЦЯ 50-РІЧЧЯ УПА, будинок 3
Директор: Рій Андрій Романович
Стан: зареєстровано
Основний вид діяльності: 30.92 Виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок
Власники на 21.11.2018
Рій Андрій Романович , внесок — 100 грн, 100%
 
Історія змін компанії
 
Дата Було Стало
14.09.2018 змінився керівник Мухаметов Марат Решитович Рій Андрій Романович
13.12.2017 змінилась назва ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФОРВАРД-ОРТО"" ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФОРВАРД-ОРТО"
13.12.2017 змінилась адреса 46009
Тернопільська обл.
місто Тернопіль
ВУЛИЦЯ ГЕТЬМАНА І.ВИГОВСЬКОГО
будинок 26
офіс 16
81053
Львівська обл.
Яворівський район
місто Новояворівськ
ВУЛИЦЯ 50-РІЧЧЯ УПА
будинок 3
13.12.2017 змінився стан в стані припинення зареєстровано
05.12.2017 змінився стан зареєстровано в стані припинення
10.10.2017 СУЯЗОВ СЕРГІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ  
13.03.2017 змінився керівник Покідько Ярослав Романович Мухаметов Марат Решитович
17.05.2016 змінився керівник Барабаш Іван Іванович Покідько Ярослав Романович
12.05.2016 змінився керівник Рій Катерина Сергіївна Барабаш Іван Іванович
12.05.2016 змінилась адреса 46004
Тернопільська обл.
місто Тернопіль
ВУЛИЦЯ ДРУЖБИ
будинок 7
квартира 28
46009
Тернопільська обл.
місто Тернопіль
ВУЛИЦЯ ГЕТЬМАНА І.ВИГОВСЬКОГО
будинок 26
офіс 16
12.05.2016 змінився вид діяльності 15.20 Виробництво взуття 30.92 Виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок

 

При  Суязові державне підприємство отримує збиток в сумі майже 1 мільйон гривень – за результатами діяльності у 1-111 квартал 2017 р.  Зменшується кількість замовлень, починаються серйозні затримки із виплатою заробітної плати. Основна причина збитковості – несвоєчасне укладення договорів з Фондом соціального захисту інвалідів на реалізацію виготовленої протезно- ортопедичної продукції, ортопедичного взуття, засобів пересування.

Водночас ПП «Форвард-Орто», директором якого за ще одним дивним збігом обставин стає колишній керівник Львівського протезного заводу Марат Махаметов, процвітає, збільшує свої прибутки в рази.

Загалом згідно з аудитом Рахункової палати,  фірма уклала з Фондом соціального захисту інвалідів договорів на виготовлення продукції на   суму 234 172,8 тис. грн (при тому, що планові обсяги  ПП «Форвард-Орто» становили 118 179,5 тис. грн.). Як наслідок, підприємством було несвоєчасно закрито попередню оплату  на виготовлення крісел колісних на суму 6 330 тис. гривень.

А тепер кілька цифр (за результатами дворічної діяльності Львівського протезного заводу), які наочно демонструють, як «прибирали» з ринку  державного конкурента.  Сума неефективно використаних коштів та майна сягнула 8 412,4 тис. грн, сума  не отриманого прибутку через низьку ефективність управління – 4 950 тис. грн. Неефективне використання необоротних активів державного підприємства (зокрема, тривале в часі введення в експлуатацію системи теплопостачання механоскладального цеху) вилилось в суму 4 972,9 тис. грн.

Коментарі тут, як кажуть, зайві.

                                                  Замість епілогу, або Чому з протезного заводу не звільняють найкращих

У ході розмови із заступником директора Львівського протезного заводу Андрієм Желтяковим поцікавився, які категорії працівників підпали під «скорочення чисельності», що вже оголошене на підприємстві.

Посадовець відповів, що у першу чергу звільнять тих, хто не хоче працювати, а також працівників пенсійного віку. Опісля додав, що найкращих звільняти ніхто не буде. У тому числі через те, що таких  фахівців давно «перетягнули» працювати на  ПП «Форвард-Орто».

Судячи з даних аудиту Рахункової палати, на ПП «Форвард-Орто»  працевлаштовували також фахівців Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного  підприємства (до речі, Сергій Суязов це державне підприємство також очолював – перед ти, як  потрапив до Львова).

Зокрема, у цих матеріалах зазначено, що ПП «Форвард-Орто» при поданні документів до Мінсоцполітики на відповідність кваліфікаційним вимогам підприємства  у 2017 році заявило трьох техніків-протезистів, що проходили підвищення кваліфікації як працівники Тернопільського КЕПОП.

Які  ще ресурси державних підприємств набула ця фірма та якої це завдало їм, державним підприємствам) шкоди,  чому ПП «Форвард-Орто»   надавалися такі значні переваги при отриманні замовлень (у той час, коли Львівський протезний завод простоював), чому після доведення державного підприємства «до ручки» ніхто з його бувших керівників не був притягягнутий до відповідальності – на ці питання Westnevs.info сподівається відповісти після продовження журналістського розслідування.

 Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування, більше відоме як  Львівський протезний завод,  за майже 100  років своєї історії з маленької майстерні стало одним із найбільших в Україні. Підприємство обслуговує людей з інвалідністю п’яти областей західного регіону: Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Рівненської. За наявною інформацією, з Львівського протезного заводу та його підрозділів в інших областях, де за підсумками травня 2018 року загалом працювало 292 людини, у зв’язку з проведенням реорганізації та скороченням посад  буде звільнено близько 60 працівників.

                                                   Віктор Корнієнко, член Національної спілки журналістів України.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМЖурналістські розлідуванняЧИ Є НА ГАЛИЧИНІ "ПРОТЕЗНА" МАФІЯ?
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів