ХТО "КРИШУЄ" КОРУПЦІЮ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ РАДІ?

   За дивним збігом обставин за головування у Львівській обласні раді Олександра Ганущина мільйонні тендери на ремонт комунальних закладів та підприємств Львівської обласної ради вельми часно вигравали  одні й ті самі сумнівні  фірми.

У їх числі -  ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія», що пов’язане з відомим депутатом Львівської облради Богданом Гагалюком. З тим самим, що є  також керівником фракції Народного Руху України, головою  постійної комісії з питань будівництва, житлово-комунального господарства, енергоефективності, альтернативної енергетики, промисловості та інвестиційної політики. І не тільки...

Чиї ж люди Ганущин та Гагалюк?       

Про Ганущина та Гагалюка, яких пов’язує давнє членство у ЛОО Народного Руху України, тісне знайомство та спільні політичні інтереси, місцеві ЗМІ писали, як про «людей Дубневичів».

Увага акцентувалась на тому, що таке твердження щодо Олександра Ганущина є фактично незаперечним.  Він був помічником-консультантом  нардепа Ярослава Дубневича та головним консультантом при юридичній фірмі одіозних братів (йдеться про адвокатське об’єднання «Матвіїв і партнери»).

Причетність до галицьких олігархів Гагалюка аргументувалась, зокрема, тим, що його мати Зіновія Гагалюк разом з радником того ж Ярослава Дубневича Ростиславом Молоком є співвласниками ТОВ «Інкомтранс». І що згодом частку цього  підприємства отримав і Богдан Гагалюк.

Насправді ж усе (а передусім зв’язки між деякими вищеназваними особами) виглядає набагато ширше, глибше та повніше. «Собака зарита» вочевидь   в «освоєнні» через «свої» фірми бюджетних коштів. Приклад з ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія», яке останнім часом справно та регулярно   виграє мільйонні тендери щодо реконструкції комунальних закладів та підприємств Львівської облради, у цьому плані є вельми показовим.

Кілька фактів про «не чужу» фірму

ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія», що спеціалізується на постачанні пари, гарячої води та кондиційованого повітря, було створено у липні 2014 року.

«Згідно з витягом з ЄДР станом на кінець 2014-го, є внесок Гагалюка розміром 25 тис. грн в “статутник” цієї фірми, який він не задекларував. Другим власником товариства є Ігор Цейтлін – колишній начальник департаменту ЖКГ Львівської ОДА»,  – писав про підприємство  сайт «Наші гроші» (Деклараційні тіньовики в облраді).

Нині, за даними системи YouControl, директором ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» є Богдан Монастирський. Він же – кінцевий бенефіціарний власник та засновник. У числі інших власників та засновників – Галина Бойко, Наталія Іськів, Андрій Ногас, які (як і Богдан Монастирський) так чи інакше пов’язані з Богданом Гагалюком.

Про Наталію Іськів, зокрема, відомо, що вона є керівником та співзасновником адвокатського об'єднання "Правова компанія"НІМБ".  Юридична структура своєю адресою вказує м. Львів, вул. академіка Олександра Богомольця, буд. 11.

Згідно з даними  Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, йдеться про будинок з офісними приміщеннями, який належать на праві приватної власності вище згадуваному ТОВ «Інкомтранс»,  кінцевими бенефіціарними власниками, засновниками якого є вище згадувані помічник-консультант Ярослава Дубневича та мати Гагалюка, а керівником – сам Богдан Гагалюк.

Наталія Іськів та ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» згадується в електронній декларації Богдана Гагалюка за 2016 рік. З цієї інформації відомо, що Гагалюк продав свою частку (50%) у статутному капіталі підприємства Наталії Іськів за номінальною ціною у 25 тис. грн.

Богдан Монастирський відомий як  колишній заступник міського голови Борислава, керівник Бориславської міської організації Народного Руху України.

Андрій Ногас є керівником колективного виробничого підприємства «Енергомонтаж», серед засновниів якого раніше був Богдан Гагалюк.

КВП «Енергомонтаж» також здійснює свою діяльність в офісних приміщеннях буд. 11 по вул. академіка Богомольця. При чому – дуже специфічно. Підприємство «засвітилось» у численних зловживаннях на тендерах, було головним фігурурантом кримінальних проваджень, пов’язаних з розтратою, заволодінням державними коштами під час  ремонтних робіт в комунальних закладах, з ухиленням   від сплати податків в особливо великих розмірах.

Одна з останніх таких справ, за даними реєстру судових рішень,  стосувалася заволодіння державними коштами під час виконання проектних та пошукових робіт по об'єкту «Реконструкція будівлі під хірургічне відділення на 40 ліжок Старосамбірської ЦРЛ на вул. Дністровій в м. Старий Самбір».                      

Імітація конкуренції в боротьбі за гроші

А тепер про головне. Упродовж часу липень 2017 року  та березень 2019-го ТОВ  «Львівська теплоенергетична компанія» за результами державних закупівель уклало 29 угод на суму 278,4  млн грн. Йдеться в основному про виконання робіт,  замовниками яких було Акціонерне товариство "Укртранснафта", департамент розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської обласної державної адміністрації, комунальні заклади та підприємства Львівської обласної ради, угоди з якими здебільшого стосувалися проведення реконструкції будівель та систем теплопостачання.

У числі таких комунальних закладів та підприємств - “Львівський  державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут”  (який уклав з ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» угоди на 9 млн грн та на 3,89 млн грн), "Львівська обласна дитяча клінічна лікарня "Охматдит" (угода на 33,1 млн грн), «Львівський геріатричний пансіонат» (4,4 млн грн), "Львівський обласний центр репродуктивного здоров'я населення"( угоди на  2,49 млн грн, 336 тис. грн та 275 тис. грн).

Як «не чужій» для Гагалюка компанії вдавалося регулярно перемагати у тендерах комунальних підприємств та закладів ЛОР? Взагалі-то дуже просто. Факти, зокрема, свідчать про те, що  тендери проводились з формально  конкуренцією, себто з формальними, щоб не сказати, підставними, учасниками. Один з найбільш яскравих прикладів пов’язаний з ліцеєм імені Героїв Крут.

У вересні 2018 року  цей комунальний заклад уклав договір з ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» на 3,89 млн грн щодо проведення реконструкції приміщень спортивно-культурного комплексу.

Окрім переможця, участь у торгах брало ТОВ "Дніпроресурспостач», чия позиція було трішки дорожчою за ціну переможця. Розглянута вона не була. 

Трохи інформації про «конкурента». ТОВ "Дніпроресурспостач» було зареєстровано два роки тому в Дніпрі (з розміром статутного капіталу 1200 грн.). Його основний вид діяльності – роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах. Керівником підприємства значиться Андрій Підберезний, що зареєстрований в  місті Кам’янське Дніпропетровської області.

Єдине, чим «прославилось» ТОВ "Дніпроресурспостач», – це участь у сумнівних тендерах (вочевидь, у ролі підставної фірми для створення штучної конкуренції). А ще – фігуруванням у  кримінальному провадженні, що було відкрите за результатами одного з  таких тендерів за ст. 366 КК України  (службове підроблення).  Тендер стосується проведення закупівель комплектуючих для  пасажирських вагонів.  Організовувала його регіональна філія «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця».

До цього, в серпні 2017 року,  комунальний заклад уклав договір з ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» на 9 млн грн. Повна назва цього замовлення – «Реконструкція будівель та системи теплопостачання спортивно-культурного комплексу Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут».

Участь у торгах, окрім переможця, також брало лише одне підприємство -  ТОВ "РІСТ" – з пропозицією більшою на 15 тис. грн, яка не розглядалась.

ТОВ "РІСТ" зареєстровано в Києві. Спеціалізується на виробництві  металевих дверей і вікон. Власником підприємств є Дмитро Пашковський, який також володіє ТОВ "ТЛА Івано-Франківськ». Засновниками ТОВ "РІСТ"  вказані ТОВ «Е-Пос» та ТОВ «ТЛА-Київ».

ТОВ "ТЛА Івано-Франківськ» згадано не просто так. Це підприємство (зі статутним капіталом 1300 грн), яке спеціалізується на технічному обслуговуванні та ремонті автотранспортних засобів,  було «конкурентом» (само собою зрозуміло, що єдиним) ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» на торгах,  організованих в листопаді 2018 року  комунальним закладом ЛОР «Львівський геріатричний пансіонат». Стосувалися вони робіт з  реконструкції корпусу №1 пансіонату. Перемігши  у «конкурентній» боротьбі,  ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія» за результатами цього аукціону отримала можливість «освоїти»  4,4 млн. грн.

Коментарі тут, мабуть, зайві.

Замість епілогу

Крім ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія», спортивний майданчик “Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут” реконструювало ТОВ "Еліт Спорт Груп". За результатами допорогових закупівець ця фірма в серпні 2017 року отримала 1,34 млн. грн.

Засновником ТОВ "Еліт Спорт Груп" значиться Роман Блащак, за яким, до речі, давно тягнеться довгий  шлейф тендерних зловживань. У цей час ТОВ "Еліт Спорт Груп" «проходить» в низці кримінальних проваджень за фактами привласнення бюджетних коштів, виділених на реконструкції спортивних майданчиків на території Львівської області.

І останнє. Судячи з публікацій в ЗМІ, Олександр Ганущин ліцей імені  Героїв Крут останній раз відвідував 30 січня 2019 року. Де під час зустрічі з ліцеїстами заявив, що Львівська обласна рада виділить кошти для ремонту державного ліцею. І це буде вагомий і конкретний внесок у розбудову славного навчального закладу, створеного у перший рік незалежності...

Віктор Правденко.

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМЖурналістські розлідуванняХТО "КРИШУЄ" КОРУПЦІЮ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ РАДІ?
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів