РИТУАЛЬНІ "МАХІНАТОРИ", АБО ЯК У САДОВОГО НА ПОКІЙНИКАХ ЗАРОБЛЯЮТЬ

     У найбільш привабливих закупівлях товарів, робіт і послуг, організованих останнім часом Львівським комунальним підприємством «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг», фігурували, як правило,  «свої» фізичні особи-підприємці. Цей та низка інших фактів свідчать про те, що такі тендери могли проходити з фіктивною конкуренцією. Виникає логічне питання: а куди ж дивляться контролюючі органи?

    Зазначимо, що з 10 серпня 2018 року посаду директора ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг"обіймає Олег Герасимюк.  Відомо, що він раніше, зокрема, працював слідчим УМВСУ у Львівській області, державним інспектоом з охорони навколишнього природного середовища та радіаційної безпеки Державної екологічної інспекції у Львівській області , обіймав керівні посади в ДП «Львівстандартметрологія».

  

                                                                                                        Антимонопольному комітету на замітку

 

   Львівське комунальне підприємство "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" в особі його директора Олега Герасимюка 04 червня 2020 року підписало договір з підприємницею Ганною Пакуш щодо закупівлі трун та хрестів на суму 1 225 260,00 грн.

   Із відкритих джерел також відомо, що єдиним конкурентом фізичної особи-підприємця Пакуш Ганни Степанівни на цих торгах був ФОП Процайло Олег Володимирович, пропозиція якого складала 1 131 968,00 грн. Однак у подальшому тендерна пропозиція даного учасника була відхилена.

   Причина такого рішення зазначена в протоколі засідання тендерного комітету ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" від 13.05.2020 року. Йдеться про те, що тенедерна пропозиція підприємця Олега Процайла не відповідала умовам тендерної документації.

   Головна претензія до учасника, судячи із тексту протоколу, полягала у встановленні невідповідністі запропонованих ним товарів "технічним вимогам замовника до предмету закупівлі". Дану "ваду" було виявлено по фотографіях "запропонованого до постачання товару", які учасник зобов’язаний був надати у складі пропозиції.

   Що ж було "не так" на фото, які надав Процайло? Виявляється (і в протоколі це розписано досить детально), підприємець "дав маху" з фурнітурою товару – на фото трун та хрестів вона відсутня.

   Щоб було зрозуміліше, кілька дослівних цитат із протоколу: "на фото запропонованого виду товару "труна шестигранна дубова", є невідповідність тех. вимогам заявника – відсутня фурнітура (хрестик)", "на фото запропонованого виду товару "хрест дубовий", є невідповідність тех. вимогам заявника – відсутнє оздоблення металізованими прикрасами та відсутнє розп’яття".

   Чому єдиний конкурент підприємниці Ганни Пакуш надав фото товару без фурнітури? Аби відповісти на дане питання, автор цих рядків поцікавився іншими документами тендерної пропозиції від Олега Процайло.

Передусім звернула на себе увагу довідка про працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, у якій ФОП Процайло Олег Володимирович повідомив, що "працює один" та має необхідний досвід та знання для повноцінного виконання контракту на постачання трун та хрестів. При цьому додатково повідомив про виробника продукції ФОП Панахида Андрія Романовича, в якого працює на постійній основі 7 працівників.

   Аналогічною за своїм змістом є довідка Процайла про наявність обладнання та матеріально-технічної бази. Сумнівно, до речі, виглядають й інші "тендерні" документи даного учасника, що як ФОП був зареєстровний 23.07.2018 року та основний вид діяльності якого оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього.

   Однак повернімося до переможця тендеру – до Пакуш Ганни Степанівни.

Про дану підприємницю згадувало, зокрема, львівське інтернет-видання  Гал-інфо в публікації "Як у Львові "хімічать" на обрядових послугах".

   У матеріалі зазначалося,, що останній раз ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" труни та хрести закуповувало в лютому минулого року – за результатами тендеру, переможцем якого стала та сама Ганна Пакуш.

   Договір між підприємницею та ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" в особі його директора Олега Герасимюка щодо даної закупівлі на суму у 992 тис. грн. був підписаний 11.03.2019 року. Загалом було закуплено 335 трун та 510 хрестів.

   У публікації наголошувалося на тому, що єдиним конкурентом Пакуш Ганни Степанівни на цих торгах був ФОП Калявський Іван Михайлович.

Йшлося про "конкурента", який одночасно займався підприємницькою діяльністю та працював в ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" - майстром столярної дільниці (!).

   Виявилось також, що Іван Калявський, який веде свою підприємницьку діяльність з 2005 року та зареєстрований у Львові, в 2018 році укладав угоду із ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" на 113,9 тис. грн – щодо закупівлі трун та хрестів.

 

 

                                                                                             На привабливий тендер –лишень один учасник...

 

   Угода з фізичною особою-підприємцем Глуховським Андрієм Юрійовичем щода надання послуг з прибирання кладовищ, території місць поховань (з метою утримання належного санітарного стану на територіях кладовищ м.Львова) була укладена 03.05.2019 року - на 998 тис. грн.

   Передувало цьому те, що тендер на дану закупівлю за процедурою відкритих торгів двічі відмінявся через відсутність достатньої кількості учасників. У зв’язку з тим, що cвою пропозицію подавав лише один учасник – Андрій Глуховський, який . підприємницькою діяльністю займається з 2010 року. У результаті було прийнято рішення про застосування переговорної процедури і повідомлено про намір укласти договір з ФОП Глуховським А.Ю.

   Тепер про найбільш показовий момент. За наявною інфолрмацією, протягом двох останніх років діяльність цього підприємця тісно пов’язана з закупівлями, які організовують районні адміністрації Львівської міськради. Загалом між райадміністраціями (Личаківською, Шевченківською, Франківською) та підприємцем Андрієм Глуховським протягом 2018-2019 років було укладено 8 угод (в основному щодо ремонтів систем центрального опалення житлових будинків).

   Ще 2 угоди було укладено з Департаментом житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради, одна з них - щодо послуг з прибирання кладовищ (території місць поховань).

Загалом, враховуючи договір з «ритуальним» комунальним підприємством, було 11 угод на суму 4 млн. грн.

   З ФОП Яворським Богданом Романовичем ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» договір підписало 26.09.2019 року – щодо постачання каркасів вінків та корзин (1120 штуки). Його загальна вартість невелика – 146 тис. грн. Однак навіть за такої обставини не обійшлось без «дивних речей».

   Відомості про Богдана Яворського, який зареєстрований як ФОП в 2011 році, «знайшлися» в електронних деклараціях Соломії Яворської, що обіймає посаду провідного спеціаліста Галицького відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міськради. При цьому низка фактів вказує на те, що йдеться про близького родича її чоловіка.

 

 

                                                            Історія про  23-річного директора (верхолаза), який виграв тендер на 648 тис. та потрапив під увагу аудиторів

 

   Йдеться про фізичну особу-підприємця зі Львова Дмитра Дробину, 1996 року народження, який став переможцем тендеру, організованого ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" – щодо послуг «з видалення сухостійних, аварійних та фаутних дерев з територій кладовищ м.Львова».

   До цього досвід виконання аналогічних робіт ФОПа Дмитра Дробини полягав в обрізці 5 дерев на суму 9 тис. грн.

   Договір стосовно вищеназваної закупівлі на суму 648900,00 грн. підприємець Дробина Дмитро Олександрович та ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» в особі його директора Олега Герасимюка підписали 28 квітня 2020 року.

   Водночас із документів, наявних у відкритих джерелах, відомо також, що, окрім Дмитра Дробини, участь у даній закупівлі (з очікуваною вартістю 950 435,00 грн. з ПДВ) брали ще три ФОПа та одне ТзОВ. У числі цих учасників, цінові пропозиції яких виявилися вищими за пропозицію переможця тендеру, – фізичні особи-підприємці Яловенко Олександр Олександрович, Джива Дмитро Дмитрович, Булка Роман Борисович та ТзОВ «Деревій». У ФОПа Олександра Яловенка, зокрема, пропозиція булп вищою на 100 грн., у ТзОВ «Деревій» - на 1200 грн.

Однак найцікавіше полягає в іншому.

   Із документів, які подав на тендер Дмитро Дробина, зокрема, відомо, що як фізична особа-підприємець він був зареєстрований лишень 23.10.2019 року. І що попередній досвід виконання аналогічної угоди ФОПа Дмитра Дробини підтверджується лише копіями договору від 03.03.2020 року із об’єднанням співласників багатоквартирного будинку «Окуневського 1» та акту приймання наданих послуг. Дані документи стосується «кронування дерев у кількості 5 штук з прибиранням та вивезенням». Загальна вартість договору становить дев’ять тис. грн.

   Звертають на себе увагу й довідки, надані ФОПом Дмитром Дробиною голові тендерного комітету ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" Річняку О. Насамперед – «довідка про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для надання послуг».

   У ній зазначено відомості лишень про Дробину Дмитра Олександровича, який, як вбачається, обіймає посаду директора (верхолаза) та має досвід роботи за спеціальністю п’ять місяців. У даній довідці також вказано, що «у разі потреби будуть додатково залучені працівники відповідної кваліфікації».

Водночас вищеописаним тендером через виявлені ознаки порушень законодавства у сфері публічних закупівель зацікавився Західний офіс Держаудитслужби, який провів моніторинг вищеназваної закупівлі.

   У результаті, як зазначено у відповідному висновку, оприлюдненому на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель, Західний офіс Держаудитслужби зобов’язав ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" «здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень у встановленому законодавством порядку, зокрема, вжити заходів щодо розірвання договору та заходів щодо недопущення таких порушень в подальшому».

   Тепер про головне порушення, на звернув увагу орган державного фінансового контролю. Йдеться про «довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», яку ФОП Дмитро Дробина подав до ЛКП "Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг" як учасник процедури закупівлі.

   У висновку аудиторів зазначано, що вказана форма, зокрема, «містить такі обов’язкові реквізити, як підписи керівника (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу та посадової особи контролюючого органу, а також відбиток печатки контролюючого органу».  Проте «подана ФОП Дробина Дмитро Олександрович довідка (файл – «Податкова.pdf») не містить підписів відповідальних посадових осіб контролюючого органу, відбитку печатки контролюючого органу та, відповідно, не є оригіналом документу або його копією, зробленою з оригіналу; не має накладеного кваліфікованого електронного підпису, що не є електронним документом у розумінні Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

   Висновок Західного офісу Держаудитслужби  Львівське комунальне підприємство «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» у даний час намагається оскржити в суді.

  

                                                                                                                                          Віктор Корнієнко

 

 


 

 

 

 

 

Журналістські розслідування

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

АРЕШТОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА

   Чому? Що робити? Як зняти безпідставний арешт?                Майже від самого початку введення з 24 лютого 2022р. воєнного стану...

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

Тендерні «дива» в 5-ій міській клінічній лікарні Львова

      Низка фактів свідчить про те, що Комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м. Львова", генеральним директором...

У Львові тендер інституту патології крові "розпиляли" фірми з однаковими документами

У Львові тендер інституту патології крові розпиляли фірми з однаковими документами

    Йдеться про "Кейтерінг-груп" та "Укр-Галич", що "конкурували" між собою в тендері на закупівлю послуги із харчування стаціонарних хворих...

 СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА "РОМА"?

СКІЛЬКИ КОШТІВ НА РЕМОНТАХ ДОРІГ ПРИВЛАСНИЛА ФІРМА РОМА ?

      Приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина, упродовж останнього часу стало фігурантом низки...

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ. ЯКІСНО ТА НЕДОРОГО
Пелехач Христина Романівна:
096-747-51-05


Сімейне право (розлучення, аліменти, поділ майна)
Авторське право (реєстрація та захист авторських прав)
Протидія домашньому насильству (консультації, захист)


ПРАВКОМЖурналістські розлідуванняРИТУАЛЬНІ "МАХІНАТОРИ", АБО ЯК У САДОВОГО НА ПОКІЙНИКАХ ЗАРОБЛЯЮТЬ
UkrNET - поисково-информационный ресурс
каталог веб ресурсів